INGYENES feliratkozás a Mire kell figyelni kültéri burkolatunk kiválasztásakor és a lerakás során. című tanulmányra, mellyel sok tízezer forintos fölösleges kiadástól kímélheti meg magát.

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
Irányítószám:*
Nem:
Cím:*
MagánszemélyKertépítő

Túl azon, hogy árukínálatukban a legigényesebbek is kedvükre választhatnak, a minőségi szakemberek kiválasztására való felhívásukat tartom a honlap egyik legfőbb erényének.

Hegyi László


Hasznosnak találtam a leírtakat, öröm volt olvasni.

Peter Fulajtar  skIPE fából készült trópusi faburkolatunk igazi nyaraló hangulatot kölcsönzött teraszunknak. Úgy éreztük magunkat, mint kedvenc – valóban trópusi – nyaralóhelyünkön.
A szép fa, bár ápolást igényel, de sokszorosan meghálálja. Keménysége vetekszik a hidegburkolatéval, szépsége és természetessége azonban jóval többet mutat, mint bármilyen kő.

Bercsényi Luca


Kiváló trópusifa burkolat, masszív, stabil, kellően ruganyos, szálkamentes. A gyerekek imádták a vízbeugrálást nyáron.

Pandur Éva


Második házi medencém tervezésekor „korszakváltó” ötletemet, ami a „kőkorszakból”a „fakorszakba” való átmenetet jelentette, itt tudtam igazán megvalósítani. Nem volt hiábavaló a sok-sok beszélgetés és műszaki konzultáció.
Négy gyerekem imád ugrándozva rohangálni a medence vizes partján. Felesleges aggódnom, hogy elesnek, hisz ez lehetetlen a TATAJUBA burkolat abszolút csúszás biztos. Eddig minden vendégünk, ismerősünk elismeréssel csodálta a kellemes meleg színű, egzotikus burkolatot, mely jól harmonizál a medencetér bontott tégla burkolatával.
Aggodalmam, hogy nehéz lesz tisztán tartani, sokat kell takarítani, hamar elszállt: öntisztító a burkolat, akármilyen hihetetlen is! Egy év eltelte után, az olajozásnak köszönhetően sem fakult el.
Szívesen térek ide vissza bármilyen faburkolatra van szükségem.   

Dr Fodor László


Tisztelt Trópusifa stúdió!

Köszönöm szépen a pontos, rendezett munkát. Mindennel nagyon meg vagyok elégedve.

Köszönettel, Endrényi Krisztina


A Trópusifa stúdióban vásároltam kültéri Ipe faburkolatot. A burkolattal és a kiszolgálással maximálisan meg vagyok elégedve. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Tisztelettel:
Csákódi János operatív vezető
synexus.hu

Nem választhattam volna szebb buroklatot a tatajubánál. Köszönet érte.

Tányéros Balázs

A kertkapu és a házajtó közötti előkertbe

Hisz Ön az első benyomásban?

Ha az otthonunkról azt tartjuk, hogy személyiségünk és ízlésvilágunk tükre, akkor ugyanezt bátran állíthatjuk akár a házunk kertjéről is.

A kertkapu és a bejárati ajtó közötti előkert pedig egyfajta szabadtéri előszobaként is felfogható, amelynek alapján a látogató, a vendég benyomásokat gyűjthet rólunk és otthonunkról, még mielőtt átlépné a küszöböt. Ráadásul nekünk, magunknak sem mindegy, milyen hangulatba kerülünk az alatt a néhány perc alatt, amíg odaérünk az ajtóhoz, bedugjuk a kulcsot a zárba és a fárasztó napi munka, idegesség után végre hazatérünk.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő hangsúlyt fektessünk nem csupán a növények kiválasztására, a gyep gondozására, de a barátságos, meghitt kerti utak kialakítására is. Ezeknek az ösvényeknek ráadásul nem csupán a kert stílusához, illetve a mi elképzeléseinket kell igazodnia, de a ház stílusához, színéhez is. És mi lehetne meghittebb és hangulatosabb a faburkolatnál?

Parkolóhely és a garázs előtti terület

Betontenger helyett válassza inkább a természetet!

Akinek nincs különösebben nagy kertje, de több autóval is rendelkezik, az általában, komoly dilemmába kerül: mennyi kocsibeálló helyet szakíthat ki a telekből úgy, hogy maga a környezet ne veszítsen szépségéből. El kell ismerni, hogy egy lebetonozott vagy térkővel burkolt placc, bár igen hasznos része a kertnek, esztétikusnak vagy szemet gyönyörködtetőnek ritkán nevezhető. Van azonban átmenet a beton és a pázsit között, amely tökéletesen terhelhető, mégis természetes és kertbe illő! Magától értetődően a faburkolat! Adja meg kültéri otthonának is mindazt a törődést, amelyet odabent már megszokott!!!

Házszegély burkolata

Ha öltözködésére gondot fordít, miért hanyagolná el otthona megjelenését?

A házat körülvevő burkolat fontos része kertünknek és a házunknak is. Olyan, mint egy szép nőn a jól kiválasztott ékszerek. Befejezetté, felöltözötté, sőt sziporkázóan széppé teheti, feltéve persze, ha gondosan megválogatott anyagok felhasználásával készül, alapos tervezés eredményeképpen. Mielőtt azonban nekilátunk megcsináltatni a házat körülölelő járdánkat, nem árt a legfontosabb alapszabályt szem előtt tartanunk. A burkolat, azaz a járda szélességének ugyanolyannak kell lennie, mint a tető kiugró része. Ettől válik a látvány harmonikussá és kiegyensúlyozottá, ráadásul a tető így védelmet ad a faburkolatnak is.

Ültető zsebekkel, még különlegesebbé tehetjük a teret, kialakításukat ha faburkolatot választunk, akár utólag is könnyen megtehetjük.

Terasz- nappali a szabadban

Miért ne teremthetne magának Ön is olyan kényelmet és luxust a szabadban, amiről eddig csak álmodozott?

Egy a lakásunkhoz kapcsolódó terasz erényeit felesleges hosszan taglalni. Hiszen a leggyakrabban a nappalinkhoz kapcsolódó fedett vagy nyitott terasz kész áldás a melegebb évszakokban. Olyan ez, mintha jó időben megduplázódna a nappalink, vagy akár egy új
szobával bővülne a lakás.
Tavasztól őszig nem csupán beszélgetni, olvasgatni, vagy egyszerűen relaxálni ülünk ki, de leggyakrabban itt fogadjuk a vendégeinket, sőt a mindennapi étkezések színtere is ez.

A terasz mérete

Egy asztalnak legalább hat székkel kényelmesen el kell férnie rajta, hogy akár társasággal is étkezhessünk odakint. Kicsit nagyvonalúbban számoljuk a centimétereket itt, mint bent az étkezőben, a kert bútorok ugyanis a legtöbbször szélesebbek, robosztusabbak, mint a szokványos étkezőgarnitúrák. A székek általában karfásak, ezért nem tolhatóak be az asztal alá, amit vegyünk figyelembe a közlekedő útvonalak tervezésekor.

- Akik rendszeres társasági életet élnek, gyakran hívnak barátokat vacsorára, azoknak érdemes megfontolni egy grillező-hely kialakítását is. Nem muszáj komplett kemencét építtetni vagy mozdíthatatlan monstrummal elfoglalni a terasz egy részét, bőven elegendő lehet akár egy hordozható sütő is, csak legyen elég hely mellette egy kisebb munkaasztalnak is.

- Ha szeretünk olvasgatni, elvonulni a világtól vagy a nap szerelmesei vagyunk és kikapcsolódást jelent, ha kényelmesen napozhatunk, akkor feltétlenül hagyjunk helyet egy-két nyugágynak vagy napozóágynak is, esetleg egy kis lerakó asztalnak, lehetőleg ne közvetlenül az étkezőrész mellett.

- A felfrissüléshez azonban nem csak szék kell, de hangulatos környezet is. Ne felejtsük el, hogy a terasz nem csak a lakás, de a kert része is, így elképzelhetetlen zöld növények látványa nélkül. Érdemes tehát úgy méretezni, hogy elhelyezhessünk rajta néhány dézsát, nagyobb cserepes növényt is, amelyek kellemesen kiegészíthetik a gyertyafénnyel, jó társasággal és a finom borokkal megfűszerezett csillagfényes esték hangulatát is.

Milyen teraszburkolatot válasszunk?

Természetesen a teraszunk burkolatának kiválasztásakor, akárcsak otthonunk padlójának esetében, figyelembe kell venni a ház, illetve a lakás stílusát, a homlokzaton felhasznált anyagokat, árnyalatokat, a kert jellegét és nem utolsó sorban persze egyéni ízlésünket, elképzeléseinket. Nem feledkezhetünk meg a praktikus szempontokról sem. Csúszásmentes, jól karbantartható felületre van szükségünk, ami sokáig szép marad.  Amennyiben üveghomlokzatunk van, azaz jócskán ki- és belátni, ügyeljünk arra, hogy a terasz és a ház belső burkolata összhangban legyen egymással. A faburkolat megfelel ennek az átmenetnek, különösen, ha meleg tapintású, otthonos kültéri burkolatra vágyik…

Hogy a külső és belső tér összetartozását még inkább erősítsük, gondoskodjunk róla, hogy a burkolóelemek fektetési iránya belső tér felől a külső térbe folytatódjon.

Amennyiben fa teraszburkolat mellett döntünk, nagyon fontos, hogy csakis kifejezetten kültéri használatra gyártott alapanyagot vegyünk! Lényeges, hogy a terasz burkolata teljesen egyenes és stabil legyen, kényelmesen lehessen járni rajta. Kivitelezéskor ne hagyjuk figyelmen kívül a vízelvezetés problémáját sem! Általában a legegyszerűbb úgy megoldani, hogy egy kis lejtést hagynak a kert felé, így a víz könnyen lefolyik. Magasabban lévő teraszok esetében vízösszefolyó, csatorna beépítése is indokolt lehet.

Belső udvarok

Aki járt már valaha a Földközi-tenger menti vidékeken, az biztosan bekukkantott már egy-egy hangulatos belső udvarba, patio-ba, amely maga volt a béke, a nyugalom és a biztonság.

Kék ég, nagy növények, virágok - ugyanakkor a falakkal körülvett, az utca zajától és a külvilágtól elzárt tér tulajdonképpen olyan, mint a kert és a szoba kereszteződése. Lehet átriumszerű, U-alakú vagy teljesen zárt, ahová csak a szobákon keresztül lehet kijutni, de mindenképpen védett és intim. Ezt az érzetet erősíthetjük tovább, ha kő helyett fával burkoljuk, aminek eredményeképpen tulajdonképpen egy plusz szobát nyerünk a melegebb hónapokban. Itt pihenni, dolgozni vagy akár étkezni is idilli, hiszen kíváncsi tekintetek nélkül, teljes elszigeteltségben tehetjük mindazt, amihez kedvünk szottyan.

Kerti utak faburkolattal

Akárcsak a pázsit, a fák, a bokrok és a virágok, az utak is szervesen hozzátartoznak kertünkhöz. Hasznosak és esztétikusak is egyszerre, azaz megóvják lábbelinket a sártól, latyaktól, ugyanakkor kellemesen tagolják, részekre osztják a rendelkezésre álló területet. Ráadásul maga az út – megfelelő burkolattal, szegéllyel ellátva – díszéül szolgálhat kertnek, típusa és vonalvezetése befolyásolhatja a hangulatát.

Nem mindegy, hogy milyen vonalvezetésű és szélességű utat tervezünk, hiszen másképp hat egy teljesen egyenes és másképp egy íves, kanyargós út. Az út szélességének meghatározása függ attól, hogy mire fogjuk használni.

Optikai trükkök: 

  • Kicsi kerteknél számos olyan eszközt használhatunk, amivel optikailag tágasabbnak tűnhet a tér. Ha az út szélesebb, mint a megszokott, és kis formátumú burkolatanyagból az út irányára merőlegesen kirakott, az szélesebbnek tünteti fel a keskenyebb telket.
  • Fordított esetben a széles, de rövid kertek nagyobbnak és hosszabbnak hatnak, ha a főútjuk keskenyebb és burkolatának mintázata párhuzamos az út irányával.
  • Négyzetes alakú telkek lehetősége az ívelt utak kialakítása, amellyel kellemesen változatosabbá tehetjük a látványt.
  • Az egyenes utak optikailag meghosszabbíthatók, ha az út vége keskenyebb, mint az eleje.
  • Útjainkat, ha elég hosszúak, megszakíthatjuk egy-egy pihenővel, pergolával, lugassal, eldugott ülőhelyeket helyezve el rajtuk pihenésre, olvasásra, csendes visszavonulásra. Nagyon szép, ha úgy tervezzük az utat, hogy körbevegyen egy régi, széles törzsű fát, amelyet paddal is körbeépíthetünk.


Medencék környéke

Aki olyan szerencsés, hogy kültéri medencetulajdonosnak mondhatja magát vagy éppen szándékában áll építtetni kertjében egyet, annak nem csak a medence méretével, burkolatával, a vízszűrőkkel és hasonlókkal érdemes behatóbban foglalkoznia, hanem a medence közvetlen környezetével is. Hiszen egy ilyen medence nem csupán sportolásra vagy felfrissülésre szolgálhat, hanem ennél jóval többet nyújthat, feltéve persze, ha igényesen alakítjuk ki.

Ki ne álmodozott volna medencés partikról, strandolásról luxus körülmények között?

Most mindez valóra válhat, csak meg kell találnia a tökéletes burkolóanyagot a medence köré. A legfontosabb természetesen a biztonság, hiszen vizes lábbal könnyen elcsúszhatunk, balesetet szenvedhetünk. Éppen ezért a medence környékének mindenképpen csúszásmentesnek kell lennie!

Igen ám, de a kerámia burkolatok és a természetes kövek nem igazán nyújtanak teljes komfortot a talpnak, hiszen érdesek, kemények, és hidegek, ha azonban tartósan süti őket a nap, akár tűzforróak is lehetnek. Ilyenkor inkább papucsban járunk rajtuk… Mennyivel kellemesebb a naptól hamar langyosra melegedő, ám sohasem forró, meleg tapintású faburkolaton lépkedni! Ráadásul elég egy törölközőt leteríteni és akár közvetlenül lefekhetünk a földre is napozni (gondoljunk csak a stégekre!), hiszen a fa sokkal lágyabb a kőnél, még ha keményfából készült is.

 Kerti lépcsők faburkolata

Majdnem minden kertben - hacsak nem tökéletes síkságra építkeztünk - szükség van néhány lépcsőfokra, amelyek kis odafigyeléssel a kert dekoratív elemévé válhatnak. A lépcső a kert magasságkülönbségének áthidalására szolgál, és éppen ezek a szintkülönbségek teszik izgalmassá a látványt.

Kialakításakor elsődleges szempont a biztonság, a lépő felületek - az időjárástól függetlenül-soha nem válhatnak csúszóssá. Fából sem tanácsos sima felületet választani, inkább a bemart, csúszásmentes felületűt ajánljuk, hogy nedvesség esetén is biztonságos legyen.

A biztonság mellett másik meghatározó tényező a kényelem. Nemcsak a szélességére kell odafigyelnünk, amely jó esetben akkora, hogy akár két ember is elférhet egymás mellett rajta (ha valakit le kell segíteni, ha kisgyerekkel közlekedünk stb.), de a lépcsőfokok magasságára és mélységére is. Ideális esetben egy-egy lépcsőfok mélysége 30-35 centiméter körül van, ha ennél jóval keskenyebb, akkor egy nagyobb lábú ember nem tud kényelmesen rálépni, ha azonban sokkal mélyebb, akkor túlságosan nagyokat kell lépnünk egy-egy lépcsőfok megtételéhez, ami ugyancsak nem kellemes. Nem mindegy a magasságuk sem, egy-egy fok között körülbelül 16-19 cm között számítsunk, ezt ne lépjük túl akkor sem, ha nagy szintkülönbséget kell áthidalnunk, inkább tervezzünk be plusz néhány lépcsőfokot.

A kerti lépcsőzésnek van még egy kockázata: sötétben könnyebben megbotolhatunk rajta, különösen télvíz idején. Éppen ezért a lépcső és az utak mentén mindenképpen érdemes megfelelő világításról gondoskodni, amely ha jól választunk, csodás látványt nyújthat esténként. Ha nagyon alaposak vagyunk, akár a lépcső oldalára, vagy a lépcsőfokokba is szereltethetünk fényeket, ami ugyancsak dekoratív megoldás.

Tavak környéke, fahidak

A kínaiak szerint a víz nem hiányozhat egyetlen kertből sem. Egy kerti tó, egy kis patak, egy kis csobogó idegnyugtató neszeivel elvarázsolt hangulatot teremt, látványa pedig gyönyörködtet akkor is, ha csak a szobából nézünk ki rá.

S ha már van kis tavunk, akkor már a híd is szinte kötelező tartozéknak számít. Hiszen egy szépen megmunkált fahíddal még üdébbé, mesebelibbé hangolhatjuk a kertet, amelynek csodájára járnak messze földről.

Pergolák

Aki szereti a csendes zugokat és virágokkal kialakított kerteket, annak a pergola ideális pihenőhelyet jelent. Futónövényekkel befuttatva nyáron kellemes árnyékot nyújt, menedéket ad a nagy melegben, de csodás rózsanyílás, vagy szüret idején is attól függően, hogy virággal vagy esetleg szőlővel futtatjuk be. Ha borostyánt választunk, az ugyan nem színes és nem is terem édes gyümölcsöt, ellenben egész télen gyönyörűen zöldell, és életet lehet még a csupasz téli kert látványába is.

A fából készült pergolát hosszú évekig élvezhetjük, feltéve persze, hogy jó minőségű nyersanyagot használunk elkészítéséhez, és megfelelően rögzítjük.

Ha fával burkoljuk, a nagyvonalú négyzetes felületekhez (akárcsak az egyenes vonalú utakhoz) jobban illik a deszka, mint a kisebb elemekből összeálló padlózat.

A pergolák, kerti pihenők elengedhetetlen eleme a kerti pad, amelyről – ha jól sikerül elhelyeznünk – mintha a természet színházában üldögélnénk, nyugalomban, madárcsicsergést hallgatva gyönyörködhetünk a kertünk nyújtotta szépségekben vagy a naplementében… Kell ennél jobb kikapcsolódás?